Jalovo #3: Plutonova Država/ Pluto’s State

PLUTONOVA DRŽAVA

Po slovitemu drugemu uradnemu Jalovem eventu (Alfa za Bete, ki se je zgodil v Mariboru galerija K18) Jalovo gibanje ne počiva. Proti pričakovanjem se bo v sami prestolnici zloglasnega 11. septembra v zagamani (alfa, beta, gama…) Plavi Laguni (Linhartov podhod) zgodilo neponovljivo.
V sklopu obmejnega rezidenčnega programa Border Collie iz Nove Gorice bo konceptualni umetnik Piotr Glazunov (Vladivostok) prvič javnosti razkril njegovo reprodukcijo planeta Plutona v velikosti ping-pong žogice z minimalno vsebnostjo plutonija (Pu94), ki ni škodljiva za okolje.
Kot poklon najbolj jalovemu planetu našega osončja, s čigar definicijo se že vrsto let neutrudno igra ping-pong, je umetnik uporabil material, ki je enako kontroverzen kakor uporaben za spreminjanje fizičnega stanja našega planeta oziroma človeške vrste kot take. Material, ki lahko v trenutku izbriše vsakršne definicije o obstoju in nas degradira na manj, kot le naključno nebesno telo, ki brezciljno tava po vesolju.
Slavnostno razkritje se bo zgodilo v bivši trgovini, prostoru pod imenom Trčeni umi,
https://trceni-umi.weebly.com/?fbclid=IwAR3WujGGWzg_0KieJ_Phboeq3c-MEzs8FbL2Nn5pF0XlDbeEBKJSrY6z9Sk
ki je skozi leta spremenljivih namembnosti tudi sam dodobra izkusil posledice degradiranosti.
Plutonovo stanje se torej v prestolnici zastavlja kot samonikli slavospev neuvrščenosti, nezadovoljivih definiciji in prekarnosti kakršnegakoli stabilnega stanja.

Vsi vljudno vabljeni!
Jalovo bo.

Piotr Glazunov (1987, Vladivostok) je konceptualni umetnik, ki se je že na Far Eastren Academy of Arts začel zanimati za dialog znanosti in umetnosti. V svojem delu aplicira kompleksne kemično fizične procese v vsakdanje ironične kontekste, pri katerih se konstantno preizprašuje dvojna narava dela, v nihanju med konceptom in aktivacijo uporabljenih mehanizmov umetniškega dela. Od leta 2016 deluje po Evropi nazadnje pa je svoja dela predstavil v sklopu festivala Łódź Center of Art, Wroclaw Gallery in Art Project space in Kassel.