Jalovo: Alfa za bete

JALOVO

Alfa za Bete

Jalovo – gibanje proti pričakovanjem, se iz svoje skromne pozicije čuti dolžno preizpraševti problematiko alfa samcev in samic.
Že za voljo kredibilnosti lastnega imena.
Kakšno vlogo oziroma mesto lahko še zaseda ta tolikokrat opevana figura, s predpostavko, da je realnost v kateri se pojavlja najverjetneje precej bolj jalova, kot si marsikateri alfa lahko zamisli?
Alfa naj bi bil vodilni element neke skupnosti, zgled oziroma vsaj neizpodbitna avtoriteta, pa čeprav kot še predobro vemo, ne zavzema vedno avtoritativne pozicije. Popolnoma naravno se zdi, da ne moreš postati mehanik, če nisi najprej alfa samec. Malokdo pa še verjame, da se recimo politiki v najvišjih položajih kdaj zares seznanijo s praktično funkcijo takšne vloge.
Naravna superiornost, ki se izkazuje preko različnih telesnih mer je dandanes zgolj jalova lupina naših prednikov. A vseeno nas razdraži, ko se občasno drgnemo ob njene ostre, čeprav nesramno zdelane robove.
Velikost Slovenije, njenih mest, hribov in dolin v kombinaciji z odprtostjo njenih prebivalcev nas prej ali slej nujno postavi pred ta pereč problem. Alfa kompleks, ga poljudnoznanstveno poimenujejo ozaveščeni tako imenovani beta samci.
Zato smo se odločili nasloviti problem prav tam, kjer je to morda najbolj za pričakovati, da se še enkrat neusmiljeno spopademo z lastnimi pričakovanji, kakor nam vestno narekuje Jalov manifest.
Razstava se bo zgodila v Mariboru, drugem (beta) največjem mestu v Sloveniji.
V Galeriji K18, ki se na dnevnem redu spopada z raznoraznimi institucionalnimi (alfa) problemi in svojim dimenzijam navkljub (beta) uspešno dominira svoj košček potice v še tako jalovem okolju.
Stremenje k alfa samčevstvu in njegovi ugledni poziciji predvsem, ko ta ni potrebna, bi lahko rekli, da nekako že zaznamuje poteze naše narodne pripadnosti. S preprostim sprehodom skozi prestolnico lahko recimo hitro ugotovimo, da imamo edini Napoleonov spomenik v Evropi izven Francije.
V alfa mestu Goriške regije iz katerega Jalovo gibanje izhaja (Nova Gorica) se ponašamo z bližino največjega kamnitega loka na svetu, ki pa se nahaja v sosednji vasici Solkan (beta) kar nam spet ni vedno najbolj po godu. Naši (alfa) očetje so večinoma (beta) zafrustriranci, ki so proti lastni jalovosti pre mnogokrat uporabljali le grobo fermentirana alkoholna sredstva. Ni skrivnost, da so se najbolj omembe vredni kulturni dosežki slovenske zgodovine največkrat zgodili prav iz jalovih (alfa) spopadov s svojo (beta) usodo.
Predvsem, ker zagovarjamo vsesplošno jalovost, pa tudi, ker se moramo konstantno soočati s srditostjo pričakovanj, bomo razstavo zastavili po vzoru še enega premalo cenjenega alfa poklica in sicer po principu znanega reka iz nekdanje reklame za Angal, kjer gasilci svoj imenitni prispevek zaključijo z nepozabno frazo: ‘Mi sam pridemo, pašpricamo, pa pagasimo!’

PROGRAM

Japet se je tokrat izprsil na fasadi z naslovno podobo samega eventa, ki nazorno prikazuje za kaj pravzaprav gre, ko govorimo o alfa kompleksu.

Osrednji razstavni prostor se bo prelevil v zvočno pokrajino alfa pragozda, kjer naravni zvoki džungle postopoma razkrivajo glasove alfa samcev in samic, vzetih tako iz popularne kulture kot iz živalskega kraljestva po alfa zasnovi Andraža Žnidarčiča.
Anti-alfa duo Slina se bo akustično spopadel z alfa prebivalci zvočne pokrajine. Na pomoč mu bo priskočil zloglasni The Defeated, kot predstavnik alfa samca iz onkraj luže in beta imigranta, saj se je iz zahoda (alfa) preselil na vzhod (beta). Spopadel se bo z lingvističnimi težavami slovenskega jezika preko recitala bojnega nagovora izpod alfa peresa Mihe Kosovela. Koncert bo začel in zaključil prireditev, medtem, ko se bodo razstavljeni eksponati na različnih nivojih še nekaj tednov spopadali z Alfa-beta dinamiko v dokaj klasični prostorski postavitvi.

Najprej bo prišleke pozdravil uokvirjen Jalov manifest, da si ga vsak lahko natančno prebere in temeljito naštudira.

Arguing statue (sporni/naporni kip) bo zastopnik intelektualnih alfa samcev iz mesa in krvi.
Njegova premoč bo na razpolago za polemiziranje z naključnimi prišleki o poljubnih argumentih.

Instalativna kompozicija Nežke Zamar vizualno dokumentira preko dialogov med podobami, manifestacijo alfa sindroma v vsakdanjem okolju.

Enej Gala tokrat daruje dva popravljena pasova v obliki jalovih organov pod presenetljivim naslovom Alfa in beta.

Adam Evans je zasnoval in razstavil prve gradnike koncepta knjige Alfa for betas: or how to be succesful in all your endeavours while maintaining your dignity and poise in the forum, the home, while travelling, and many other facets of everyday life.

Prvič bodo razstavljene tri risbe mladega nadobudnega alfa mladiča Erazma Bizjaka Gale, ki upodabljajo primarno kulinariko prvih in neizpodbitno največjih alfa lakotnikov iz Mezozoika.

Na iPadu se bo v neskončnost predvajal Japetov video prvenec Na začetku so bili prasci, v spomin na pra-alfa očete današnje civilizacije.

Za obiskovalce bomo natisnili majice s kratkimi rokavi, ki bodo istočasno tudi razstavni eksponati in jih bodo ob skromni podpori galerije K18 in gibanja Jalovo lahko vzeli na dom.

NASLOVI DEL:

Japet
Alfa za bete, akril na fasadi, 2019

Erazem Bizjak Gala
Mesozoic Masterchef, risba na papirju, 2018

Andraž Žnidarčič
Alfa pragozd, prostorska zvočna pokrajina z vključenim slavnostnim nagovorom izpod peresa Mihe Kosovela, 2019

Adam Evans
Alfa for betas: or how to be successful in all your endeavours while maintaining your dignity and poise in the forum, the home, while travelling, and many other facets of everyday life.

Nežka Zamar

Pillowtalk, nit in ogledalo na najdenem predmetu, okvir, 2019
Segregated compatibility, fotografija na papirju, okvir, 2019
Territorial marking II (the simbiotic relationship between alpha and beta), dve fotografiji na papirju, okvir, 2019
Territorial marking I (the alpha syndrome in architecture and urbanism), dve fotografiji na papirju , okvir, 2019
How to handle an alpha, fotografija na papirju, 2019
The ancestor of contemporary light, fotografija na papirju, okvir, 2019

Enej Gala
Alfa in beta (Popravljena pasova), pas lesna modeliranje masa, pvc lepilo, akril, 2019

Arguing statue (sporni/naporni kip), tečen alfa filozof na stolu oziroma spuščen v prostor, 2019

Alfreda Sauer, Bored to be wild, neon lepilni trak na plastiki, 2019